home onze wandelclub privacy verklaring bestuur lid worden jaarprogramma info tochten clubwinkel links

Onze wandelclub
De St.Jansstappers werd opgericht in 1991 als organisatiecomité. Dit om de St.Janstochten ten voordele van de parochie St.Jan van Essen Wildert te kunnen organiseren. Vandaar ook de naamkeuze van de club.
Stilaan steeg het aantal leden-wandelaars en groeide de nood aan eigen financiële middelen. Daarom ook de start van een nieuwe organisatie in 1992, namelijk: De Rose Gronontochten, genoemd naar een in de streek bekende schrijfster.
In 1993-1994 en 1995 organiseerde onze club in Berendrecht de "Buitenmolentochten": maar om praktische redenen werd deze organisatie gestopt.
In plaats daarvan startten we in de eigen gemeente (Essen Horendonk de "Den Ouwen Uiltocht" en dit met groot succes
De avondwandel-4-daagse in september, aanvankelijk in 1994 gestart als promotie van de wandelsport in eigen gemeente, groeide zo snel dat enkele jaren later besloten werd er heuse dagorganisaties van te maken.
In 1995 ging onze club over van organisatiecomité naar het clubstatuut.
Mede door de groei van de wandelclub zelf werd de samenwerking met het parochiecomité in 1997 opgezegd en de St.Janstochten afgevoerd van de kalender.
Voorlopig hoogtepunt van onze nog jonge club was in 2002 de organisatie van de Provinciale Wandeldag van de provincie Antwerpen en dit tot algemene tevredenheid van alle deelnemers die naar het groene Essen kwamen en voor de laatste maal van het St.Jansstappersbier konden proeven.
In 2005 startten wij in Kalmthout met de Kijkuit-wandelingen om tegemoet te komen aan de midweek wandelaars.
In 2006 stapten wij mee in het K7 (Kempen7) wandelcircuit, zodat er voortaan op de Rose Gronontoch de mogelijkheid is om 50 km te wandelen.
In 2008 gingen we met de club een week naar Oostenrijk op wandelvakantie.
Ondertussen zijn we ook naar Salzburg geweest en naar het Harzgebergte, steeds voor een weekje wandelen.
De K7 samenwerking tussen verschillende clubs werd in 2011 gestopt en vervangen door de Walk2Gether. Ook een samenwerking met 7 kempische clubs.
In 2016 gingen we voor de 2de maal voor een lang weekend wandelen in de Moezelstreek.
Sedert 1997 gaan we op wandelweekend met de bus, vroeger het laatste weekend van april, momenteel het eerste weekend van mei.